2021’de Güneş Enerjisi Teknolojilerinde Dünya’da Neler Oldu ?

  •  13.01.2022
  •  

2021’de Güneş Enerjisi Teknolojilerinde Dünya’da Neler Oldu ?

2021 çalkantılı bir yıl oldu, ancak bu güneş enerjisi endüstrisinin ilerlemesini engellemedi.

Güneş enerjisi endüstrisi, 2020'de COVID-19 karantinaları sırasında birçok projenin duraklatılmasının ardından toparlandı. 2021 yılında, dünya genelinde 2020'ye göre %32,6 artarak 191 GW'a kadar yeni PV kapasitesi kuruldu. Hükümetler karbondan arındırma için iddialı hedefler belirlediğinden, bazı ülkeler 2021 için güneş enerjisi kapasite hedeflerini aştı.

2021'de Güneş Enerjisi Gelişimi

1-Yeşil Hidrojen Teknolojisi

2021’de , yeşil hidrojene olan ilgide büyük bir artış görüldü. Konsept, dünya çapındaki şirketlerin ilgisini çekti ve yıl boyunca popülerlik kazandı. Burada “Endüstriyel ticaretin karbondan arındırılmasını hızlandırmak” amaçlandı.

2-Verimlilik Artırma

Güneş pili ve modül geliştiricileri, PV panel verimliliğini en üst düzeye çıkarmanın yollarını aramaya devam ediyor. Çinli üreticiler JinkoSolar ve LONGi, kristal silikon teknolojileri için bu yıl %25'lik güneş enerjisi dönüşüm verimliliğininin üzerine çıktı.

3-İnce Film Teknolojileri

İnce film PV panelleri, güneş enerjisi pazarının yaklaşık %90'ına hakim olan kristalin silikonun arkasında yer almaya devam etti. Ancak ABD'nin Çin'den ithalat üzerindeki ticaret kısıtlamaları ABD’deki ince film üreticileri için fırsatlar yarattı. Örneğin First Solar, Haziran ayında ABD'deki üçüncü üretim tesisini kurmak için yatırım yaptı ve tesis, şirketin ABD'deki şebeke ölçekli güneş enerjisi pazarını hedefleyen kapasitesini 6GW'a çıkardı.

4-Agrivoltaik

 

2021’de ekinlerin üzerine güneş panelleri kurarak tarım arazilerinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak, güneş enerjisi pazarının küçük ama büyüyen bir bölümü oldu. Güneş enerjisi üretimi, çiftliklerin kendi kendine ayakta kalmasını sağlayabilir ve güneş panellerinden gelen gölgeleme, mahsul verimini artırabilir ve buharlaşmayı azaltarak su tüketimini azaltabilir.

5-Binaya Entegre Fotovoltaikler

Avrupa Birliği'nin Binaların Enerji Performansı Direktifi, bölgedeki tüm yeni binaların 2020'nin sonuna kadar “neredeyse sıfır enerjili” olmasını  ve  enerji verimsiz olan mevcut bina stokunun önümüzdeki yıllarda iyileştirilmesini şart koştu. Bu hedeflere ulaşmak için üye ülkeler, binaların tükettiği temiz enerji oranını artırmak için güneş teknolojilerine yöneldi. Binaya entegre fotovoltaikler (BIPV'ler), fotovoltaik özellikleri yapı malzemelerine dahil etmek için çatıya monte güneş panellerinin ötesinde ,  çatı kiremitleri, pencere camları, cepheler ve gölgeliklerin tümünün binayı beslemek için elektrik ürettiği anlamına geliyor.

 

6-Yüzen Güneş Çiftlikleri

Yüzen fotovoltaik panellerin büyük kurulumları, kara tabanlı güneş enerjisi çiftliklerinden daha düşük maliyetle yüksek hacimlerde elektrik üretir.

Ayrıca arazi kullanmama veya binalara kurulum gerektirmeme avantajına sahiptirler.Ayrıca, araştırmalar çiftiliği çevreleyen suyun soğutma etkisinin yüzen panellerin %10'a kadar daha fazla elektrik üretmesine izin verdiğini ve modül bozulmasını yavaşlattığını gösteriyor.  

Yüzen PV sistemleri, karada kurulu kurulumlardan daha hızlı kurulur ve su kalitesini iyileştirirken suyun buharlaşmasını azalttığı görülmüştür. verdiğini ve modül bozulmasını yavaşlattığını gösteriyor.  

7-Güneş Pili Kumaşları

2021’de arabaların üstlerinde kullanılabilen yüksek verimli III-V malzemeleri ve ev mobilyalarında, giysilerde kullanılabilen güneş kumaşları gibi daha faklı gelişmeler oldu. Önümüzdeki yıllarda daha fazla ilgi göreceği öngörülmektedir.

2021’de Asya Ve Afrika Güneş Enerjisi Çalışmalarını Hızlandırdı

Kentleşme ve ekonomik büyümedeki hızlı artışla birlikte Afrika, yenilenebilir enerji kullanımını artırdı. Bu yıl, Afrika hükümetlerinin enerjiye erişimi iyileştirmenin yollarını aramasının yanı sıra denizaşırı yatırımlardan büyük ilgi gördü. Yıl boyunca, özellikle Güney Afrika'da, evlere elektrik sağlamak için daha fazla temiz enerji üreten çeşitli güneş enerjisi santralleri ve projeleri başlatıldı.

Dünyanın en büyük üçüncü enerji tüketicisi olan Hindistan, Covid-19 ile korkunç bir yolculukla mücadele ederken bu yıl önemli bir büyüme kaydetti.Cesur hedefleri, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitelerini dört katına çıkarmayı hedefledikleri için enerji gelişimlerini hızlandırdıklarını görüldü. Bu yılın ilk 9 ayında ülke  8,8 GW güneş enerjisi ekledi. Hindistan, sanayileşmedeki büyük yükselişinin yanı sıra artan ekonomisi ve nüfusu ile dünya genelinde en büyük enerji talebiyle karşı karşıya kalacağı anlaşılıyor.

2021’de Türkiye’de Güneş Enerjisi Gelişmeleri

Ülkemiz’de talep ve üretim rekorlarının kırıldığı 2021 yılının ilk 10 ayı sonunda yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin payı %36,1 civarında gerçekleşmiştir. Bu dönemde, güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 7,5’e, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki payı ise yüzde 14’e ulaştı . Güneş enerjisi kurulu gücü temmuz sonu itibarıyla 7 bin 325 MW’a yükselirken, bunun 699 MW’ını lisanslı santraller, 6 bin 626 MW’ını ise lisanssız santraller teşkil etti. Güneş enerjisinde il bazında en yüksek kapasite 914,9 MW’la Konya’da bulunurken, bunu 390,9 MW’la Ankara, 376,7 MW’la Şanlıurfa, 335,9 MW’la Kayseri ve 294,6 MW’la İzmir takip etti.

2021 yılında hem rüzgâr,  hem de güneş kaynaklarından üretilen elektrik miktarı artmış olmasına rağmen kurak bir dönem geçirilmesi sebebiyle yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin payında azalma gerçekleşmiştir.

Bol güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma