Batarya Yönetim Sistemi (BMS) ‘ nin Önemi
- 23.05.2023
Batarya Yönetim Sistemi (BMS) ‘ nin Önemi
Batarya yönetim sistemi (BMS), beklenen yük senaryolarına karşı belirli bir süre boyunca hedeflenen voltaj ve akım aralığının sağlanmasını mümkün kılan bir teknolojidir.
Batarya Yönetim Sistemi (BMS) ‘ nin Önemi
Bir BMS'de işlevsel güvenlik en yüksek öneme sahiptir. Şarj ve deşarj işlemi sırasında, denetleyici kontrol altındaki herhangi bir hücre veya modülün voltaj, akım ve sıcaklığının tanımlanmış güvenli çalışma alanı sınırlarını aşmasını önlemek kritik önem taşır. Sınırlar uzun süre aşılırsa, yalnızca potansiyel olarak pahalı bir akü paketi tehlikeye girmekle kalmaz, aynı zamanda tehlikeli termal kaçak koşulları da ortaya çıkabilir. Ayrıca, lityum-iyon hücrelerin korunması ve işlevsel güvenlik için daha düşük voltaj eşik limitleri de titizlikle izlenir. Li-ion pil bu düşük voltaj durumunda kalırsa, anot üzerinde bakır dendritler oluşabilir, bu da yüksek kendi kendine deşarj oranlarına neden olabilir ve olası güvenlik endişelerini artırabilir. Lityum iyonla çalışan sistemlerin yüksek enerji yoğunluğu, batarya yönetimi hatasına çok az yer bırakan bir bedelle gelir. BMS'ler ve lityum-iyon iyileştirmeleri sayesinde bu, günümüzde mevcut olan en başarılı ve güvenli akü kimyalarından biridir.
Batarya paketinin performansı, bir BMS'nin bir sonraki en önemli özelliğidir ve bu, elektrik ve termal yönetimi içerir. Toplam batarya kapasitesini elektriksel olarak optimize etmek için paketteki tüm hücrelerin dengeli olması gerekir; bu da montaj boyunca bitişik hücrelerin güvenli çalışma alanının yaklaşık olarak eşdeğer olduğu anlamına gelir. Bu son derece önemlidir çünkü yalnızca optimum pil kapasitesi elde etmekle kalmaz, aynı zamanda genel bozulmayı önlemeye yardımcı olur ve zayıf hücrelerin aşırı şarj edilmesinden kaynaklanan potansiyel sıcak noktaları azaltır. Lityum-iyon piller düşük voltaj limitlerinin altında deşarjdan kaçınmalıdır, çünkü bu hafıza etkilerine ve önemli kapasite kaybına neden olabilir. Elektrokimyasal süreçler sıcaklığa karşı oldukça hassastır ve piller de istisna değildir. Ortam sıcaklığı düştüğünde, kapasite ve mevcut akü enerjisi önemli ölçüde azalır. Sonuç olarak, bir BMS, örneğin bir elektrikli araç akü paketinin sıvı soğutma sisteminde bulunan harici bir hat içi ısıtıcıyı devreye sokabilir veya bir helikopter veya başka bir hava taşıtında bulunan bir paketin modüllerinin altına monte edilen yerleşik ısıtıcı plakalarını açabilir. Ayrıca, soğuk lityum-iyon hücrelerin şarj edilmesi batarya ömrü performansına zarar verdiğinden, öncelikle batarya sıcaklığının yeterince yükseltilmesi önemlidir. Çoğu lityum-iyon hücre 5°C'nin altındayken hızlı şarj edilemez ve 0°C'nin altındayken hiç şarj edilmemelidir. Tipik operasyonel kullanım sırasında optimum performans için, BMS termal yönetimi genellikle bir bataryanın dar bir çalışma bölgesinde (örneğin 30 - 35°C) çalışmasını sağlar. Bu, performansı korur, daha uzun ömür sağlar ve sağlıklı, güvenilir bir batarya paketini teşvik eder.
Bol güneşli günler dileriz.
Enerjim Güneş
#enerjimgüneş #enerjimgunes #yenilenebilirenerji #renewableenergy #mikroinverter #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu #enerji #energy #evcharger #evchargermobile #mikroinverter #inverter #EV #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #ledprojektör #sokakarmatürü #sokaklambası #floodlight #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma #bataryayönetimsistemi #bms