Bifacial Güneş Paneli Nedir

  •  26.05.2022
  •  

Bifacial Güneş Paneli Nedir ?

Güneş panelleri hakkında bilinen bir gerçek şu ki güneşin yeni doğmuş olması veya batmak üzere olması önemli değildir .Hava bulutlu olduğunda bile çalışıp, enerji üretirler.

Bununla birlikte alttan da güneş ışığını alan ve %30'a kadar daha fazla enerji veren güneş panelleri üretilmekte olup, bunlara Bifacial Güneş Paneli denilmektedir. Bu paneller , güneş ışığını yakalamak ve dönüştürmek için hem üst hem de alt tarafları kullanan çift taraflı panellerdir.

Aslında , 1970'lerde Sovyet uzay programında ilk kez kullanıldıklarından beri varlar, ancak güneş enerji santrallerinde kullanılamayacak kadar pahalıydılar.Gelişen teknolojiler sayesinde bu panelleri  üretmek çok daha ucuz olduğundan erişimi oldukça kolaylaşmıştır. İki yüzeyli paneller genellikle tek yüzeyli muadillerinden çok daha incedir . Her bir panelin üstü koruyucu camla kaplıyken, diğer tarafı cam veya şeffaf bir arka tabakadan oluşmaktadır.

Bifacial güneş panelleri teknolojilerinde aktif güneş pilleri her iki tarafta kullanır, böylece aşağıdan “gelen” güneş ışığından yararlanmak mümkün olur.

Neden Bifacial Güneş Panelleri Kullanılır?

Çift yüzeyli güneş panelleri, geleneksel tek taraflı panellere göre birçok avantaja sahiptir.

Kısıtlı alanlarda mükemmel kullanım sunarlar. Biraz daha yüksek kurulum maliyeti ile aynı güneş paneli boyutu için daha fazla güneş enerjisi üretirler.

Her iki taraftan da güneş ışığını toplamak üzere tasarlandıkları için tipik olarak yüzeyden yükseltilirler. Bu, aşırı ısınma olasılığının daha az olduğu anlamına gelir.

Her iki tarafı da UV ışınlarına dayanıklı olduğu için genellikle geleneksel panellere göre kullanım ömürleri daha uzundur.

En ilgi çekici faydası, bifacial panelleri birçok farklı konfigürasyonda kurabilmenizdir. Farklı açılarda yatırılabilirler ve düz çatılarda zemin montajı veya yükseltilmiş montaj olarak başarıyla kullanılabilir.

Şeffaf ve nispeten ince oldukları için iki yüzeyli paneller, kanopiler, pergolalar ve güneş kırıcılar gibi çeşitli estetik ve mimari unsurlara güzel bir şekilde entegre edilebilir.

Çerçevesiz olduklarından, üzerine biriken karlar kolaylıkla akar. Temizliği daha kolaydır.

Özellikle , Türkiye’nin bulunduğu enlemde bifacial paneller arazi uygulamalarında  monokristal hücreli panellere göre  %10 daha fazla enerji üretirler.

Bifacial  Panel Nasıl Çalışır?

Geleneksel panellerin aksine alttaki hücreler yansıyan ışığı emecek şekilde tasarlandığından,  bifacial paneller  beyaz bir çatıya veya zemine uygulandığında daha fazla enerji üretecektir.

Bifaial paneller, alt ve üst hücrelerin tamamı ışık yansımasını kabul ettiğinden, ışığın zaten dağıldığı bulutlu günlerde daha da üretken olur.

 

Özellikle alan sıkıntısı olan küçük çatılarda,  panellerin yarısını güneye,  ikinci yarısını kuzeye bakacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde, paneller hem sabah ışınlarını hem de öğleden sonra zirvedeki ışınları yakalayarak gün boyu enerji üretebilir durumda olacaktır.Panellerin arka kısımları da diğer taraftan “gelen” güneş enerjisini emerek üzerine düşeni yapacaktır.

Bifacial Güneş Panelleri Nasıl Kurulur?

Geleneksel güneş panelleri çerçeveli modeller olduğundan, çerçevesiz olandan çok daha kolay kurulabilir.

Öte yandan, çoğu iki yüzeyli paneller montaj için kelepçe ile beraber satışa sunulmaktadır.Bu nedenle kurulum oldukça basit hale gelmektedir. Bu panellerin montajı yapılırken , montajcılar civataları aşırı sıkmamaya ve cama zarar vermemeye özen göstermelidir.

Bifacial güneş panelleri açı verilerek monte edilmesi durumunda daha çok enerji üretecektir. Bu nedenle, onu her zaman kanopi gibi düz bir çatıda ya da eğilme ve yansıyan ışığın modülün arka yüzüne ışık yansıtacak beyaz yere monte edilmesi uygun olacaktır.

Çok güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma