Dizi İnverter ile Mikro İnverter Arasındaki fark Nedir?
- 2.01.2023
Dizi İnverter ile Mikro İnverter Arasındaki fark Nedir?
Güneş panelleri , güneş ışığını doğru akım (DC)elektrik enerjisine dönüştürür. Ancak, evinizdeki elektrik gücü alternatif akımdır (AC). İnvertörler, güneş panellerinizin topladığı enerjiyi evinizde kullanabileceğiniz enerjiye dönüştürür.
Merkezi (veya dizi) inverterler, güneş panellerinizi "diziler" ile birbirine bağlayarak çalışır. Bu diziler daha sonra tek bir invertere bağlanır. Tersine, mikro inverterler her paneli kendi inventeriyle eşleştirir. Mikro inverter sistemleri, dizi inverterler gibi bir seri halinde kablolanmaya karşı paralel olarak kablolanmıştır.
Dizi inverterleri dizi lambalar gibi düşünmek doğru olabilir. Dizi inverterler, bir ampul söndüğünde tüm sekansın söndüğü eski türdür. Mikro inverterler yeni nesil lambalar gibidir: Bir ampul sönerse, onu değiştirmeniz yeterlidir.
Bu ve bunun gibi birçok nedenden dolayı, şimdilerde mikro inverterler güneş enerjisi projelerinde daha çok tercih edilmeye başlandı. Mikro inverterler , başka hangi nedenlerden dolayı tercih edilir :
Çatı Gölgeleme
Çoğu çatının bir çeşit gölgesi vardır. Ağaç veya bacadan gelen gölge olabilir. Gölge, panellerin %100 etkili olmasını engeller.
Dizi inverter sistemi, yalnızca en düşük performanslı paneli kadar iyi performans gösterebilir. Bu nedenle, gölge veya düşen yapraklar bir panelin performansını engelliyorsa, diğer tüm paneller düşük kapasitede çalışır.
Bununla birlikte, mikro inverterler kullanarak her bir panelin ayrı ayrı çalışabilmesi, özellikle sadece birkaç panel gölgede veya kar altındayken daha fazla enerji üretimi ve verimliliği sağlar. Bu nedenle, çoğu çatıda bir tür gölgeleme olduğundan, çoğu ev tipi güneş enerjisi projesinde mikro inverter önerilir.
Bazı merkezi (dizi) inverterlere bir optimize edici eklemenin mümkün olduğunu belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, bu D/C optimize edicilere sahip sistemlerin, inverterin devreye girmesi için belirli bir voltajı karşılaması gerekir. Sistemin yarısı gölgeliyse, optimize edicinin sistemde kullanılıyor olması yeterli olmaz.
Yeterlik
Her bir panel kendi başına çalışabildiğinden, mikro inverterler, dizi inverterlere göre üretimde %5-15'lik bir artış sunar. Bu genellikle yukarıda belirtilen gölgeleme durumlarındaki üstünlüklerinden kaynaklanır, ancak bir güneş paneli (veya mikro inverter) hasarlı veya kirli olduğunda , diğer paneller için üretim artışı geçerliliğini korur.
Ayrıca hiçbir güneş paneli birbirinin aynısı değildir. Normal güneş enerjisi üretimi, daha fabrikadan çıkmadan önce güneş panelleri arasında %5'e kadar farklılık gösterebilir. Aynı şekilde, güneş panelleri de zaman içinde farklı oranlarda bozulur. Bir dizi inverter ile güneş enerjisi üretimi her zaman en düşük üreticilerle sınırlıdır. Bununla birlikte, mikro inverterler, her bir güneş panelinin en yüksek kapasitede çalışmasına izin verir.
Güvenlik
Bireysel mikro inverterlerle, DC'den AC'ye dönüşüm güneş paneli seviyesinde gerçekleşir. Bu, çatınızdaki enerjinin düşük voltajda kalmasını sağlar. Tersine, dizi inverterlerde, yüksek voltajlı DC akımı çatınızda birleşir ve dolaşarak elektrik yangını riskini artırır.
İzleme, Bakım, Garanti ve Destek
Dizi inverterlerin ömrü yaklaşık 10-15 yıldır, ancak genellikle yalnızca 5 yıl garantilidir. Oysaki Beny Mikro inverter 25 yıl garantilidir.
Mikro inverterler ayrıca bakım ve destek söz konusu olduğunda da mükemmeldir. İzleme özelliğini kullanarak, güneş panellerinizin her birinin üretimini izleyebilir, etkinliğini ve bozulmasını doğrulayabilir ve bir güneş panelinin ne zaman servise götürüleceğini veya değiştirileceğini belirleyebilirsiniz.
Son olarak, panel bazında izleme, fiziksel çatı denetimlerine olan ihtiyacı azaltır. Sorunları saptamak çok daha kolaydır. Bununla birlikte, bir merkezi veya dizi inverter ile bakım, bir eleme süreci ile başlamalıdır. Servis teknisyenlerinin, teşhis edip tamir edebilmeleri için önce söz konusu paneli bulmaları gerekir.
Sistem Çalışma Süresi
Daha önce de belirtildiği gibi, merkezi bir inverterde bir inverter arızalanırsa tüm sistem arızalanır. Mikro çevirici sistemlerde durum böyle değildir. Panellerden biri çevrimdışı olabilir ve dizinizin geri kalanı yine de enerji üretir. Genel olarak bu özellik, mikro inverter kullanan güneş panelleri için önemli ölçüde daha uzun sistem çalışma süresi sağlar.
Sisteminizi Yükseltmek Daha Kolay
Mevcut bir diziye daha fazla panel eklemek istiyorsanız, bir mikro inverter sistemini genişletmek çok daha kolaydır. Güneş panelleri ve mikro inverterler tek tek eklenebilir. Bununla birlikte, dizi inverterlzbbir sisteme eklemek, tüm yeni panellerin ayrı bir inventere yönlendirilmesini gerektirdiğinden daha maliyetli ve karmaşıktır.
Mikro İnvertörlerin Dezavantajları
Olası başarısızlık oranı
Birden çok mikro inverter olduğu için, bunlardan birinin arızalanma riski artar. Yalnız burada sistemin tamamının çökmediğini hatırlatmak doğru bir uyarı olacaktır.
Fiyat
Mikro inverterlerin ilk kuruluş maliyeti muhtemelen biraz daha yüksektir. Bununla birlikte, bir merkezi veya dizi inverter kullanırken maruz kalacağınız ek maliyetleri hesaba kattığınızda, mikro inverterlerin önemli ölçüde daha yüksek değer sağladığını düşünüyoruz.
İlk olarak, sisteminizin daha verimli olacağını unutmayın! Böylece daha fazla elektrik tasarrufu sağlamış olacaksınız.
İkinci olarak, birçok alanda, merkezi inverterler hızlı kapatma gerekliliklerine uygun olmalıdır. Dizi inverterinizin hızlı kapatma uyumlu olmasını sağlamak için işlevsellik eklemek genellikle ek maliyetlere neden olur.
Son olarak, yukarıda belirtildiği gibi, garanti süresi dolduktan sonra dizi inverterterinizi değiştirmeniz gerekme olasılığı yüksektir. Yukarıdaki tüm hususları hesaba kattığınızda, mikro inverterler aynı zamanda finansal olarak da en mantıklı olanıdır.
Mikro inverterler konut güneş enerjisi için en iyisidir
Bol güneşli günler dileriz
Enerjim Güneş
https://www.beny.com/microinverter/
#enerjimgüneş #enerjimgunes #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu #enerji #energy #evcharger #evchargermobile #mikroinverter #inverter #EV #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör #sokakarmatürü #sokaklambası #floodlight #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma