Elektrik Faturası Detayları
- 29.03.2022
Elektrik Faturası Detayları
Elektrik faturasını elinize aldığınızda faturanın kendine özel farklı terimler içerdiğini fark edersiniz. Bunların bazılarını anlamak son derece kolayken, bazıları hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir.Gelin bugün hep beraber yalın bir şekilde, bu ifadelerin içerdikleri anlamlara bakalım.
Sözleşme Hesap No : İlgili Elektrik Dağıtım Firması ve Müşteri arasında imzalanan sözleşme esnasında Müşteriye enerji kullandığı tesisat için tanımlanan abonelik numarasıdır.
Tekil Kod/ Tesisat No : İlgili Elektrik Dağıtım Firması tarafından , her bir tüketim noktası için hizmetin yürütüldüğü tesisat numarasıdır
Müşteri No : İlgili Elektrik Dağıtım Firması tarafından her bir müşteri için verilen numaradır.
Fatura Dönemi : Tüketim tespitinin yapılmış olduğu ay ve yılı gösterir. 03/2022 gibi.
Tüketici Grubu : Müşteri grubu ismiyle de faturalarınızda yer alabilecek bu bilgi, abonenin elektrik kullanımını fiyatlandırırken esas alınan tarife grubunu ifade eder. Buna göre ev kullanıcıları, iş yerleri, sanayi kuruluşları veya tarımsal amaçlı elektrik kullanımı gibi farklı müşteri gruplarına farklı fiyatlandırma yapılmaktadır.
Tüketici veya müşteri grubunun dışında bir de tüketici sınıfından bahsetmek gerekmektedir.
3 çeşit tüketici sınıfı vardır :
Serbest Tüketici, son 1 yıllık tüketimi devlet tarafından belirlenen Serbest Tüketici Limiti’nin üzerinde olan tüketici grubudur. Bu grup, serbest piyasa şartlarına göre belirlenen indirimli fiyatlarla elektrik alma şansına sahiptirler, istedikleri tedarik şirketine geçme hakkında sahiptirler .
Serbest Olmayan Tüketiciler, yeni aboneler ve tüketim limitinin altında tüketim yapan elektrik kullanıcılardır. Bölgelerindeki görevli tedarik şirketinden elektrik hizmeti almak zorundadırlar. Bu tüketicilere EPDK tarafından belirlenen Ulusal Tarife fiyatları uygulanır.
Son Kaynak Tedarikinde İse Serbest Tüketiciler için belirlenen tüketim sınırını geçen, fakat elektrik enerjisini bir tedarikçi şirket ile ikili anlaşma dahilinde almayan tüketiciler son kaynak tedariki ile elektrik almaktadırlar. Son kaynak tüketicileri, EPDK tarafından belirlenen kriterlere göre düşük ve yüksek tüketimli olarak iki gruba ayrılmaktadırlar.
Son Kaynak Tedariği ile elektrik alma iki şekilde oluşabilir:
Çok yüksek seviyelerde tüketim yapan tüketiciler (tüketimi 50 milyon kWh üzerinde olan büyük sanayi kuruluşları gibi) farklı portföyler ile elektrik alabilirler. Diğer yandan, çok yüksek tüketimi olmayan ortalama ev tüketicileri ikili anlaşmaları bir şekilde iptal edilerek tedarikçinin portföyünden çıkarıldığında son kaynak tedariki ile elektrik almak durumunda kalırlar. Bu tip tüketiciler için ikili anlaşma ile abonelik zorunlu olduğundan görevli tedarikçi ile hemen abonelik yapılması gerekir. Aksi halde elektriğiniz kesilmeyebilir. Ancak abonelik olmadan elektrik kullanmak kaçak kullanım olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple yasal süre içerisinde bu işlemi tamamlamanız gerekmektedir.
Her bir tüketici grubu ve sınıflarına göre uygulanan fiyatlar farklılık göstermektedir.
Ödenecek Tutar : Tüketim dönemi içinde kullanılan elektrik tüketimi bedeli ve vergi ve fonların toplamıyla oluşan , ödenecek toplam bedeldir.
Son Ödeme Tarihi : Tahakkuku yapılan elektrik fatura tutarının gecikmesiz tahsil edileceği son tarihtir
Fatura Ortalama Tüketim (kwH/gün) : Günlük tüketilen ortalam enerjiyi ifade eder.
Okuma (Gün) : İlgili fatura için hesaplanan dönem tüketiminin başlangıç ve bitiş tarihi ve bunların farkı arasındaki gün sayısıdır.
Tek Zaman (Endeks) : Okuma(Gün) satırında görülen gün sayısı boyunca kullanılan toplam elektrik miktarını kwH cinsinden gösterir. Aşağıda yazılan Gündüz, Puant , Gece dilimindeki tüketimlerin toplamına eşittir.
Gündüz (Endeks) , Puant (Endeks), Gece (Endeks) : Faturada yer alan bu ifadeler gün içindeki üç zaman dilimindeki tüketimleri ifade eder.
Gündüz: Saat 06:00-17:00 arası
Puant: Saat 17:00-22:00 arası
Gece: Saat 22:00-06:00 arası
Eğer sayacınız sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş ise Ekim ayının son pazar günü ile Mart ayının son pazar günü arasında yukarıda belirtilen saatlerden 1 saat ileri olacak şekilde ölçüm zamanları değişir.
Enerji Tüketim Bedeli : Faturaya esas tüketim miktarının birim fiyat ile çarpılması sonucu elde edilen tutardır. Mesken ve Ticarethane Alçak Gerilim Tek Terim Tek Zamanlı abonelere Kademeli Tarife uygulanır. EPDK tarafından belirlenen günlük limite kadar olan tüketimler düşük kademe birim fiyatı ile kalan kısım yüksek kademe birim fiyatı ile hesaplanır.
Vergi ve Fonlar : İlgili kanunlar gereği alınan ve ilgili kamu kurumlarına aktarılan bedellerin toplamıdır. Güncel uygulamada fon bedelleri hesaplanmamaktadır.
Fatura Tutarı : Tüketim dönemi içinde kullanılan elektrik tüketimi ve vergilerin toplamıyla oluşan ve ödenecek toplam bedeldir.
Önceki Dönem Yuvarlama Farkı : Önceki dönem faturasında yer alan bir önceki dönemden kalan ve bir sonraki döneme aktarılan fatura toplamı üzerinden (+) 0,09 TL ve (-) 0,09 TL arasında değişiklik gösteren bedeldir.
Yuvarlama Farkı : Güncel faturada yer alan bir önceki dönemden kalan ve bir sonraki döneme aktarılan fatura toplamı üzerinden (+) 0,09 TL ve (-) 0,09 TL arasında değişiklik gösteren bedeldir.
Eski Borç/Bakiye : Fatura tarihi itibarıyla ödemesi gerçekleştirilmemiş, vadesi geçmiş güncel borç tutarı.
Sonraki Okuma Dönemi : Tüketim tespitinin yapılacağı sonraki dönemi ay ve yıl olarak ifade eder.
Otomatik Ödeme Talimatı : Varsa faturanızın Otomatik Talimat verildiği banka bilgisini yazar.
Çarpan : Tüketim hesabında endeks farkı üzerinde akım farklarından oluşan hesap hatalarını düzeltmek için çarpan uygulanır, genellikle ‘’1’’ kabul edilir. Bu çarpan endeks farkı ile çarpılan bir sayıdır ve bu işlem ile doğru tüketim miktarı bulunur.
Demand : Abonenin faturayı kapsayan ayda çektiği maksimum güç demand olarak belirtilir. Demand, kW ile gösterilmektedir.
Anlaşma Gücü : Abonelik akınırken elektrik kullanılacak yerin ihtiyacına göre müşteri tarafından talep edilen ve sözleşmede belirtilen çekilecek güç miktarıdır. Abonelik anlaşması sırasında sözleşme gücüne göre ücret ödenir. Bir yerin sözleşme gücü en az 5 kW olabilir. Meskenlerde genellikle 5-6 kW civarında olan sözleşme gücü ticarethanelerde 9 kW civarı olabilmektedir. On Grid /Şebekeye Bağlı Sistemler Anlaşma Gücü tarafından sınırlandırılmaktadır.
Sayacın Marka/ Tip ve Seri Numarası : Elektrik ölçümünü yapan sayacınızın markası , tipi ve seri numarası da faturada yer verilen bilgilerdendir. Bu bilgilere ihtiyaç duyabileceğiniz teknik işlemlerde faturanıza bakabilirsiniz.
Sayaç Okuma Birimi : Sayaçların okumasını yapan personelin kodudur.
Unutmayın !... Faturanızın arka yüzünde bölgenizdeki dağıtım şirketinin tam adı ve iletişim bilgileri mutlaka yer almaktadır.
Çok güneşli günler dileriz,
Enerjim Güneş