Elektrikli Araç Şarj Süresini Belirleyen Faktörler

  •  9.07.2023
  •  

Elektrikli Araç Şarj Süresini Belirleyen Faktörler

Aracın Batarya Kapasitesi: Öncelikle, aracın batarya kapasitesini kilowatt saat (kWh) cinsinden belirlenmesi gerekir. Bu bilgi genellikle aracın belgelerinde veya üreticinin web sitesinde bulunabilir.

Şarj Cihazının Gücü : Kullanacağınız şarj istasyonunun veya şarj kablosunun gücünün tespiti önemlidir. Bu değer kilowatt (kW) cinsinden ifade edilir ve şarj istasyonu veya kablonun teknik özelliklerinde yer alır.

Evin Bağlantı Gücü : Elektrik bağlantınızın kapasitesi, aynı anda çalıştırabileceğiniz elektrikli cihazlar ve şarj istasyonunun gücünü etkiler. Evin elektrik bağlantı kapasitesi, elektrik dağıtım şirketi tarafından belirlenen maksimum yük kapasitesine göre değişir. Elektrik bağlantı kapasitesi, evin elektrikli araç şarj istasyonu için yeterli gücü sağlayabilmesi ya da güç sınırlaması olması konusunda önemlidir.

Evin Tesisatı : Evinizin elektrik altyapısının şarj istasyonunun gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde kurulması önemlidir. Tek fazlı bir altyapıda 3 fazlı bir cihaz kullanılamayacaktır.

Evin Yükü : Aynı anda çalışan büyük elektrikli cihazlar, örneğin elektrikli fırın, klima veya çamaşır makinesi gibi yüksek güç tüketen cihazlar, aynı anda çalıştığında evin elektrik yükü artar. Bu durum, şarj ederken kullanacağınız prizin veya elektrik devresinin kapasitesini etkileyebilir ve şarj hızını sınırlayabilir.

Özetlemek gerekirse, evdeki yük ve elektrikli cihazların kullanımı, elektrikli araç şarj süresini ve hızını etkileyebilir. Evdeki diğer elektrikli cihazların kullanımını planlama, enerji talebinin düşük olduğu saatlerde şarj etme, elektrik bağlantı kapasitesi ve şarj altyapısının uyumu gibi faktörler, daha hızlı ve etkin bir şarj deneyimi için önemlidir.

Bir elektrikli aracın şarj süresini ne şekilde hesaplayabiliriz ?

Aracın Şarj Süresi (saat) = Aracın Batarya Kapasitesi (kWh) / Şarj Cihazının Gücü (kW)

Örneğin, 60 kWh'lik bir bataryaya sahip bir aracı 10 kW gücünde bir şarj istasyonuyla şarj etmek istediğinizi varsayalım:

Şarj Süresi = 60 kWh / 10 kW = 6 saat

Bu hesaplama, ideal koşulları varsayar ve verimlilik gibi faktörleri dikkate almaz. Gerçek şarj süresi, şarj istasyonunun verimliliği, bataryanın mevcut durumu ve yukarıda belirtilen diğer faktörlere bağlıdır.

Ayrıca, bazı araçlar hızlı şarj özelliklerine sahip olabilir ve yüksek güçlü şarj istasyonlarıyla daha kısa sürede şarj edilebilirler. Bu durumda, aracın hızlı şarj özelliklerini ve uyumlu şarj altyapısını doğrulamak önemlidir.

Bol güneşli günler dileriz.

erjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #mikroinverter #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma #bataryayönetimsistemi

#bms #bataryasizçalişabileninverter