ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  •  13.01.2021
  •  

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

Elektrikli araçlar, bir veya daha fazla elektrik motoru kullanarak, bataryalardan ve diğer enerji depolama cihazlarında depoladığı elektriği kullanarak sürülen araçlardır.Önümüzdeki dönemde otomotiv endüstrisinde önemli bir etkisinin olacağı düşünülmektedir. Bu türdeki arabaların yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini düşüreceği ve karbon emisyonunu azaltacağı düşünülmektedir. Enerji toplamaları için yakıt istasyonlarının içine şarj istasyonu bölümlerinden veya https://www.enerjimgunes.com/elektrikli-arac-sarj adresinde satışı gerçekleştirilen ev tipi araç şarj istasyonundan yararlanılabilir.

Aslında elektrikli otomobiller 20.yy’ın başlarında oldukça revaçta olmasına rağmen,   içten yanmalı motor teknolojisindeki ilerlemeler ve petrol kullanan araçların ucuz olarak toplu üretimi elektrikli araçların önüne geçti. 1970 ve 1980’lerdeki enerji krizleri elektrikli otomobillere kısa süreli bir ilgi oluşturdu, fakat günümüzdeki gibi büyük kitlesel bir pazara ulaşılamamıştı. 2000’li yılların ortalarından beri batarya ve güç yönetimi teknolojilerindeki ilerlemeler, değişken petrol fiyatlarının sebep olduğu endişeler ve sera gazı azaltma gereksinimi elektrikli otomobilleri yeniden gündeme getirdi.

Elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında bazı avantajlara sahiptir; bunlar yerel hava kirliliğini azaltır, petrol ve petrol ithali yapılan ülkelere bağımlılığı azaltır. Ayrıca birçok gelişmekte olan ülke için ve özellikle Afrika’daki fakir ülkeler için yüksek petrol fiyatları ülkelerin ödemeler dengeleri üzerine ters bir etkiye sahiptir; onların ekonomik gelişmelerini engellemektedir.

Potansiyel faydalarına rağmen, elektrikli araöların geniş ölçüde benimsenmemesinin bazı sebepleri engel ve sınırlamalar ile karşılaşmalarıdır. 2010 itibarıyla elektrikli arabalar lityum bataryalarla ilgili ek masrafları sebebiyle, sıradan bir içten yanmalı motorlu araca ve hibrit elektrikli araçlara göre önemli ölçüde daha pahalı kalmaktadırlar. Bununla birlikte batarya maliyetleri toplu üretim ile azalmaktadır ve daha da azalması beklenmektedir. Elektrikli arabaların yaygınlaşmasını engelleyen diğer faktörler; özel veya kamu tarafından yapılması gereken şarj istasyonlarının eksikliği ve kısıtlı menzil sebebiyle sürücülerin hedeflerine varamadan bataryalarının tükenip yolda kalacakları şeklindeki endişeleridir. Bazı hükümetler varolan engelleri aşmak için politikalar geliştirmekte, ekonomik teşvik paketleri sunmaktalar. Böylece elektrikli araçların satışını artırmak için, elektrikli araç ve batarya teknolojisindeki gelişmeleri desteklemektedirler.

Türkiye’de Elektrikli Araçlar

Mevzuattaki eksiklikler için elektrikli araç dönüşümüne dair yönetmelik Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Elektrik şarj altyapısı büyük şehirlerde kurulmaya başlanmıştır.Türkiye'de elektrikli araçlara motor güçlerine göre üç kademeli vergi indirimi uygulanmaktadır.

Elektrikli Araç Çeşitleri

  1. Tamamen Elektrikli Araçlar

Elektrikli aracın, motoru çalıştırmak için bataryadan aldığı elektriği kullanır. Bataryanın kapasitesi, otomobilin tek bir batarya şarjıyla gidebileceği mesafeyi belirler.

Bu otomobiller yalnızca elektrikle çalıştığından lokal olarak emisyon üretmez ve bu sebeple çevre dostu olmaları açısından önem kazanır. Bu araçların dezavantajı  sürücülerin varış noktasına kadar şarjın yeterliliği konusunda yaşadığı endişelerdir. Ancak günümüzde yakıt istasyonlarının içine elektrikli araç şarjı için özel bölümler ilave edilmektedir.

  1. Hibrit Araçlar

Hibrit elektrikli araçta yanmalı ve elektrikli olmak üzere iki çeşit motor bulunur. Markaya bağlı olarak her bir motor birbirinden bağımsız veya birlikte çalışabilir. Hibrit araçların iki çeşidinden söz edebiliriz.

Hafif Hibrit (MHEV)

Bu araçta yanmalı motor, elektrikli motor tarafından desteklenir. Kalkış sırasında yüksek yakıt tüketildiğinde devreye girer ve hızlanma aşamasında motorun gücünü artırabilir. Böylece yakıt tüketimi ve emisyonun azaltılmasına olanak sağlar. Bu araçlarda elektrik enerjisi yanlızca sürüş sırasında elde edilir ve bataryalar sistemde otomatik olarak şarj edilir. Dolayısıyla  şarj istasyonları kullanılmaz.

Daha az yakıt tüketildiği için, yakıt deposuyla daha uzun mesafe gidilebilir. Ayrıca, her yerde bulunan benzin istasyonları hafif hibrit otomobiller için bir avantajdır. Bu nedenle hafif hibrit otomobiller düşük yakıt tüketimiyle birlikte maksimum menzil arayan ve bataryayı şarj etme konusunda endişelenmek istemeyen sürücüler için ideal otomobillerdir. Bunların dışında , emisyonları daha düşük olduğundan çevre dostu oldukları söylenebilir.

Plug-In Hibrit (PHEV)

Bu araçta , yanmalı ve elektrikli motorların her biri otomobili kendi başına çalıştırabilir. Enerji kaynağı olarak geri kazanımlı frenlemeyi kullandıkları gibi bataryanın yeniden şarj edilmesi için bir prize de bağlanabilir.Bu sebeple bunlara Fişli Hibrit de denir.Yolculuk sırasında , yol üzerinde bulunan istasyonlarda şarj edilebilmeleri söz konusunda olduğundan daha uzun menzillere ulaşmak sürücü için endişe yaratmamaktadır. Birçok PHEV otomobil sahibi genellikle elektrik motorunu kullanarak, büyük miktarda tasarruf sağlamaktadır. Genellikle, günlük kısa menzil yolculuklarda elektrikli motor, uzun menzillerdeyse yanmalı motor kullanılır.

go-eCharger Araç Şarj İstasyonu

Elektrikli araçların şarjlarının yapılması amacıyla yakıt istasyonlarının içinde , elektrikli araç şarjı için özel bir bölüm oluşturulmaktadır. Fakat , istasyon sahipleri, elektrikli araç şarj istasyonu için istasyon sınırları içinde hem belli bir alan ayırması gerekmekte ve hem de elektrikli araç şarj istasyonu için belli bir maliyete katlanmak zorunda kalmaktadır.Araç sahipleri açısından istasyona sorunsuz ulaşma ve araç şarj olana kadar beklemek gibi zamanlama ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla,  özel tasarlanmış RFID kartlı ev tipi araç şarj istasyonunun satışı  https://www.enerjimgunes.com/elektrikli-arac-sarj  linki üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Bol güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma