Elektirkli Araç Terimleri
- 31.07.2024
ELEKTRİKLİ ARAÇ TERİMLERİ
Elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte elektrikli araçlara ait terimler hakkında tüm kullanıcıların bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Bu terimlerin ne anlama geldiği ve ne amaçla kullanıldığının bilinmemesi aracın satın alınması, servise götürülmesi, araç için şarj cihazı tercihinin yapılması sırasında konunun anlaşılması, sorun varsa ortadan kaldırılması için gerekli ve zorunludur. Aksi halde aracın satın alındığı bayii, elektrikçi, şarj cihazı satıcısı arasında sıkışıp, kalınacak bir durum ortaya çıkacaktır.
Bir elektrikli araç kulllanıcısı yaşı, cinsiyeti, mesleği ne olursa olsun bunları öğrenmek zorundadır.
AC Besleme Gücü :
Alternatif Akım, elektrikli araçları daha düşük hızda şarj edebilen bir elektrik akış türüdür. Evde/ofiste , elektrik sisteminizin 3 faz veya tek faz olmasından bağımsız olarak, aracınızın şarj tipi AC’dir . Aracınızın marka ve modeline bağlı olarak 3,5Kw , 7Kw, 11Kw, 22Kw gibi farklı seçenekleri bulunmaktadır.
DC Besleme Gücü :
Doğru Akım, elektrikli araçları daha yüksek hızda şarj edebilen bir elektrik akışı türüdür. Elektrikli arabalar, aküde depolayabilmeleri için şebekeden gelen AC gücünü DC'ye dönüştürmek zorundadır ve bu işlem ekstra zaman alır. DC şarj istasyonları, DC gücünü doğrudan aküye sağlayarak bu işlemi ortadan kaldırır.
Batarya Kapasitesi :
Bataryanın içinde depolanabilen elektrik yük miktarını ifade eder. Örneğin Mercedes EQS 480 için 108 Kwh , MG4 İçin 51 Kwh , BYD Atto3 İçin 60,48 Kwh, Togg 10XT için 88,5 Kwh ’dir.
Batarya Türü :
%100 elektrikli araçların tamamı yüksek performans lityum-iyon (Li-ion) bataryalara sahiptir. Yüksek enerji yoğunluğu ile lityum-iyon bataryalar küçük ve hafif ünitelere oldukça fazla güç sığdırır.
Batarya Yönetim Sistemi
Hücrenin güvenli çalışma parametreleri içinde çalışmasını sağlayarak , elektrikli aracın bataryasını ve aynı zamanda şarj cihazını korur. Batarya Yönetim Sistemi, bataryanın sağlık durumunu izler, veri toplar, hücreyi etkileyen çevresel faktörleri kontrol eder ve hücreler arasında aynı voltajı sağlamak için dengeler.
Kilowatt (Kw) :
Bu ölçü birimi genellikle elektrikli araçlardan bahsederken kullanılır. 1Kw = 1000W. Bir kW, bir şarj noktasının bir bataryayı ne kadar çabuk doldurabileceğini tanımlamak için de kullanılabilir. Aracınızın AC besleme gücü 11kw ise 11Kw güce sahip bir şarj cihazı aracınıza 1 saate 11kw güç verir. Aynı araca, 7kw güce sahip bir şarj cihazı ile saatte max.7kw güç verilebilir.
Kilowatt-Saat (Kwh) :
Kilowatt-saat, kullanılan elektrik miktarını ve bir pilin ne kadar büyük olduğunu hesaplamak için kullanılan bir ölçü birimidir.
Tip-2 Soket :
AC şarj için , 7 pinli ve bir tarafı düz , diğer tarafı yuvarlağımsı kenara sahip bir şarj konnektörüdür. Türkiye’de satışı gerçekleşen elektrikli ve plug-in hibrit araçlarda bu soket tipi kullanılmaktadır.
Tip-2 Kablo :
Her iki ucunda , Tip-2 Soket bulunan kablodur.
32 CEE kırmız Fiş :
5 pinli ve yuvarlak bir şarj fişidir. 3 fazda kullanılacak sabit veya mobil AC bir şarj istasyonu bu fişe sahiptir.
Wallbox (Duvar Tipi ) :
Duvar veya direğe sabitlenerek kullanılan şarj istasyonudur.
Taşınabilir / Mobil Şarj İstasyonu – Cihazı :
Taşınabilen , genellikle kablosu cihaz beraberinde olan şarj cihazlarıdır. 22kw gücünde bir Wallbox ile 22kw gücünde taşınabilir şarj istasyonu, aracınıza eşit gücü verecektir. . Bu cihazları dönüştürücüler ile daha düşük güçlerde kullanmanız mümkündür.
Kombinasyon Panosu :
İçinde sigorta, kaçak akım rölesi ve priz bulunan küçük panodur. Bu pano içeriğinde yer alan sigorta, kaçak akım rölesi ve cihaz gücünün uyumlu olması gerekmektedir.
Şarj Noktası :
Aracınıza elektrik doldurduğunuz yere verilen isimdir.
Hızlı Şarj :
Genellikle daha yüksek hızlarda şarj etme kapasitesine sahip bir şarj istasyonu türü.
#enerjimgüneş #yenilenebilirenerji #renewableenergy #mikroinverter #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu #enerji #energy #evcharger #evchargermobile #inverter #EV #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #penoda #ledprojektör #sokakarmatürü #sokaklambası #floodlight #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma #bataryayönetimsistemi
#bms #bataryasizçalişabileninverter #hibritinverter #onesun
#mobilelektrikliaraçşarjistasyonu