Enerji Depolama Sistemleri

  •  28.06.2022
  •  

Enerji Depolama Sistemleri

Yenilenebilir enerji, her yıl toplam enerji arzına artan oranda katkıda bulunmaktadır. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya çapında yaygınlaşmasıyla birlikte Enerji Depolama Sistemleri daha popüler hale gelmiştir.

Neden bir Enerji Depolama Sistemi kullanmalısınız?

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretme sürecinize,  bir enerji depolama sistemi ilave etmeyi düşündüğünüzde , sisteme pahalı bir bileşeni dahil edeceğinizi en baştan kabul etmeniz gerekir. Bu nedenle, kararınızda birçok faktörü dikkatlice düşünmeniz önemlidir.

Enerji Depolama Sisteminin kullanımının uygun olduğu durumları şöyle sıralayabiliriz :

  1. Elektrik şebekesine bağlantı mevcut olmadığında veya bir Enerji Depolama Sistemi kullanımına kıyasla çok pahalı olduğunda.
  2. Elektrik şebekesi, PV sisteminizden gelen enerji çıkışını önemli ölçüde sınırlandırdığında ve sistem güvenilirliğini artırmak için büyük bir PV sistemi gerektiğinde.
  3. Elektrik tarifesi yüksek olduğunda.
  4. Dizel jeneratörlerin çalışmasını azaltmak gerektiğinde.
  5. Ekstra masraflardan kaçınmak ve şebekeyi stabilize etmek için pik yükü desteklemek
  6. Gündüz PV'den üretilen fazla elektriği yakalayarak gece öz tüketimi artırmak.
  7. Şebeke kesintisi sırasında yedek enerji kaynakları olarak hizmet etmek.

 

Enerji Depolama Sistemi ile enerji bağımsızlığınızı ilan edin.

Enerji Depolama Sistemlerine her geçen gün duyulan ihtiyacın artması ile bataryalar üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır. Örneğin geliştirilen Akıllı Batarya Depolama Sistemleri ile  en uygun zamanda depolama yapılarak enerji ihtiyaçlarına cevap verilir. Yine bu sistemle, kurulu güneş panellerinin ürettiği güç ile  tüketiminizi ortalama %50'den %95'e kadar karşılayabilirsiniz. Herhangi bir 24 saatlik periyotta  birden çok kez şarj etme ve boşaltma özelliği olan akü sistemleri, günün ve gecenin her saatinde çalışır, ihtiyaçlara  göre güç depolar ve enerji verir. Hatta geliştirilen ürünler ile güneş panellerine sahip olmak şartı ortadan kalkmıştır. Ucuz gece elektrik tarifelerinden yararlanarak şebekeden şarj ve deşarj yapabilir.

Enerji Depolama Sistemi kullanmanın faydaları:

  1. Şebeke enerjisinin ne zaman kullanılacağına ve depolanan gücün ne zaman kullanılacağına karar verebilmektir. Pek çok ev ve işyeri ayrı tarifelere tabidir, bu nedenle depolama sisteminizi gün içinde şarj etmek ve bu gücü yoğun zamanlarda kullanmak paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir.
  2. Bazı sistemlerilave özelliği şebekeden gelen elektriği de depolayabilir. Şebeke enerjisinin en pahalı olduğu zamanlarda kullanmak üzere "en yoğun olmayan" zamanlarda ucuz elektrik depolanabilir.
  3. Kurulum basit ve güvenlidir. Tipik olarak ev kurulumları sadece birkaç saat alırken, ticari kurulumlar genellikle ticari faaliyetlerde herhangi bir kesinti olmadan yapılabilir.
  4. Yedek güç. Giderek yaygınlaşan bir elektrik kesintisi varsa, ev kurulumları temel ihtiyaçlar için güç sağlayabilir. İşletmeler için, şirketinizin şebekeden bağımsız olabileceği ve kesintisiz çalışabileceği bir Enerji Depolama Sistemi kurmak mümkündür.

 

Enerji Depolama Sistemlerinin diğer kullanım alanları :

Yenilebilir Enerji Santrallerinde güç kararlılığı, şebekeye entegrasyon, frekans, gerilim yönetimi gibi farklı  kullanım alanlarında hızla kullanılmaya başlandığı gözlenmektedir.

Mevzuat

Temmuz 2022 'de Enerji Depolama Sistemi kapasitesi kadar rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kapasitesi alınabilmesinin önünü açan kanun teklifi onaylandı.Bu kapsamda mevcut lisanslı santrallere depolama sistemleri ile birlikte ek kapasite imkanı sağlanırken,  yeni kurulumlar için yarışma şartı aranmayacaktır.
Enerji Depolama Sistemleri ile birlikte enerji üretiminin artırılması, arbitraj ve dengesizlik yönetimi gerçekleştirilerek yenilenebilir enerji kaynaklarının şebeke entegrasyonu hızlanacaktır.Halen kanuna bağlı yönetmeliklerin çıkması beklenmektedir.

Çok güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

https://www.tna.com.tr/sayfa/enerji-depolama-ess-bess-lityum-batarya       

 

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma