Enerji Verimliliği

  •  14.04.2022
  •  

Enerji Verimliliği

Dünyadaki sınırlı kaynaklar ve insanoğlunun artan ihtiyaçları düşünüldüğünde herkesin üzerinde titizlikle durması gereken önemli bir konu olarak enerji yönetimi çıkmaktadır. Aksi halde milyonlarca yıla yayılan yaşam döngüsü içinde gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak mümkün olmayacaktır.

19. ve 20.yüzyılda keşfedilen icatlar ile insanlık için daha yaşanılası bir dünya başlamıştır. İnsanlığa sağlanan bu  konfor , günümüze geldiğimizde dünya kaynaklarını hoyratça kullanım şekline dönüşmüştür. Örneğin 1965-1979 yılları arasında doğan X kuşağı evine ilk defa dahil olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ile tanışmışken şimdilerde her evde , herkes kendi ekranından farklı programlar izlemekte, yıkanan çamaşırlar kurutma makinesinde kurutulmaktadır. Sınırlı kaynaklar ve yüksek tüketim miktarları ile enerji geleceğin kritik zorluğu olacaktır. Mevcut kaynakları optimize kullanmanın herkese düşen önemli bir sorumluluk ve görev olduğu herkes tarafından kabul edilmelidir. Bir diğer konu enerji tasarrufudur. Bu da enerjiyi kullanmamak ya da kısıtlı kullanmak değil, enerjiyi verimli olarak kullanmaktır. Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesini maksimuma yükseltmeyi hedeflemektedir.

Nereden başlamalı ? Nasıl devam etmeli ? Elektrikli cihazlar nasıl kullanılmalı?

Ev, ofis gibi tüm yaşam alanları için , elektrikli cihaz satın alırken enerji sınıfının tasarruflu olması ilk önceliğimiz olmalıdır. Satın alma aşamasında nisbeten yüksek bedelli bir fatura karşımıza çıksa da bütün kullanım ömrü boyunca,  düşük bedelli elektrik ve su faturaları şeklinde bize geri dönüş sağlayacaktır.

Aydınlatma için led ampuller tercih edilmelidir. Akkor ampüllere göre hem daha uzun ömürlüdürler, hem de düşük güçte yüksek ışık üretirler. Gereksiz lambaların kapatılması, kısmi aydınlatma yapılması, avizelerde bulunan ledlerin azaltılması enerji tasarrufunu beraberinde getirir.

Pencerelerde yeni nesil tasarruflu camlar kullanılabilir. Güneş kontrol özelliğine sahip olması nedeniyle  hem ısınma hem de soğutmada  ısı kontrolü sağlarlar. Standart çift cama göre %50, tek cama göre %77 oranında ısı kaybını azaltarak soğutma giderlerinde enerji tasarrufu sağlar.

Buzdolabı Kullanımı  : Buzdolabının mutfak içinde bulunduğu yer çok önemlidir. Güneş ışığından , fırın,  radyatör gibi ısı üreten materyallerden olabildiğince uzak olması ; sağında, solunda, arkasında yeterince boşluk olması; mevsimsel ayarlarının zamanında yapılması ; yemeklerin buzdolabına konmadan önce soğumasının beklenmesi; kapı filtrelerinin zaman zaman gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Çamaşır Makinesi Kullanımı : Ev hanımları/beyler çok hoşlanmasa da makinenin kapasitesini tamamen doldurmamak ya da biraz biraz boşluk bırakmak kazanın rahat dönmesini ve motorun daha az zorlanmasını sağlar. Çamaşırların kirlilik derecesine göre ayrılıp, nisbeten daha temiz olanları kısa programda yıkamak iyi bir seçenektir.Bununla birlikte , deterjan ambalajlarının arka yüzünde yazan yıkama talimatlarına uyarak yeterli miktarda deterjanı kullanmak makinenin daha az enerji tüketmesini sağlar. Az deterjan kullanımı insan bünyesindeki alerjik reaksiyonları azalttığı gibi bir kutu deterjanın daha uzun süre kullanımını da beraberinde getirir.

Çamaşır kurutmak : Çamaşır kurutmanın kolay olduğu kuru iklimlerde çamaşırları asarak kurutmak, iklimin nemli olduğu bölgelerdeyse makineyi gece çalıştırıp, sabah dışarıya asmak makine kullanımını gerektirmediğinden enerji tasarrufu sağlar.

Bulaşık Makinesi Kullanımı: Öncelikle makine alırken , düşük sıcaklık ayarlı ve makinenin yalnızca altının veya üstünün yıkanabileceği program seçenekli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bir kabın içine konulacak az miktarda su veya kullanılmış bir kağıt mendil yardımı ile bulaşıkların üstündeki kaba kirleri temizleyerek , yine makinenin kapasitenin üstünde doldurmayarak , ayrıca, yıkama bittikten sonra kurutma için makinenin kapağını açarak makinenin enerji tasarrufu yapması sağlanabilir.

Fırın Kullanımı : Fırını minimum sayıda çalıştırmak , kapasitesine uygun olarak birden çok yemek cinsini bir arada pişirmek ,  pişirme sırasında fırın kapağını gereğinden fazla açmamak fırın kullanımında tasarruf sağlayacaktır.

Ütü Kullanımı : Ütü alırken termostatlı, buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek seçeneği tercih edilmelidir. Çamaşırların silkelenerek , formunu düzelterek asılması gerekir. Çamaşırların nemli toplanması hem ütü yapanın , hem de ütünün işini kolaylaştıracaktır. Çorap,  iç çamaşırı, sentetik giysiler gibi çamaşırların ütülenmemesi iyi bir seçenektir.  Böylece harcanan bireysel enerjiden ve elektrik enerjisinden tasarruf edilecektir.

Led Ekran kullanımı : Herşeyde olduğu gibi mümkün olduğunca az enerji tüketen cihazlar tercih edilmelidir. Kullanımın minimum saatle sınırlanması ve kapalıyken fişinin çekilmesi enerji tasarrufu sağlayacaktır.

Çay Makinesi / Kettle Kullanımı : Yeteri kadar su ile gerekli olduğu zamanında çalıştırılması gerekir.

Elektrik Süpürgesi : Toz torbasız süpürge kullanımı , toz torbalıysa  torbanın sık değişimi motorun işini kolaylaştırdığından enerji tasarrufu sağlar.

Elektrikli Şofbenler/Isıtıcılar : Cihazın kullanılacak yere en fazla 6 metre uzaklıkta olması, duruma göre sıcak su borularının izole ettirilmesi, uzun süreli evden ayrı kalınması durumunda bu cihazların kapatılması bir seçenek olarak düşünülmelidir.

Şarj Aletleri : Cihazlar şarj olduğunda fiş prizden tamamen çekilmelidir.Prizde takılı kalan şarj aletleri akım çekmeye devam eder.

Akıllı Cihazlar  : Uzaktan yönetilebilen veya zaman ayarlı akıllı cihazlar ile evin ısısı , fırın ,  çamaşır makinesi, bulaşık makinesinin daha ekonomik kullanımı söz konusu olabilmektedir..

Çok güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma