Mikro İnverter Nedir Ve Nasıl Çalışır ?

  •  4.05.2023
  •  

Mikro İnverter Nedir Ve Nasıl Çalışır ?

Mı̇kro İnverter : Tam Olarak Nedı̇r?

Solar mikro invertör olarak bilinen bir fotovoltaik tak ve çalıştır cihazı, tek bir güneş modülü tarafından üretilen doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürür. Tek bir invertörün bir dizi güneş paneline bağlandığı olağan dizi ve merkezi güneş invertörleri, mikro invertörlerle tezat oluşturmaktadır. Çok sayıda mikro invertörden gelen çıktıyı toplamak ve sık sık elektrik şebekesine beslemek mümkündür.

Normal invertörlerle karşılaştırıldığında, mikro invertörler bir dizi avantaj sağlar. En önemli fayda, panelleri elektriksel olarak birbirinden izole etmeleridir, böylece tam bir modül arızası veya bir güneş modülü üzerindeki küçük miktarlarda gölge, döküntü veya kar çizgileri bile tüm dizinin çıktısını önemli ölçüde azaltmaz.

Mikro invertör adı verilen çok küçük bir invertör, her bir güneş paneline monte edilmek üzere üretilmiştir. Genellikle güneş panelleri dizisinden biraz uzakta bir duvara monte edilen ve DC kablosuyla bağlanan tipik dizi güneş mikro invertörü bundan çok farklıdır. Dizi invertör kullanan sistemlerde invertör, panel dizisinden gelen DC elektriği AC'ye dönüştürür. Her bir güneş paneli, her birine bağlı mikro invertörler nedeniyle güneş dizisinin geri kalanından bağımsız olarak çalışır ve DC gücü anında çatıda AC'ye dönüştürülür.

Mı̇kro İnverter Nasıl Çalışır?

Bir mikro invertörün güneş enerjisi üretimindeki işlevini anlamak faydalı olacaktır.

Özetle, güneş panellerinin güneş hücreleri güneş enerjisini Doğru Akım (DC) elektriğine dönüştürür. Evlerin çoğu Alternatif Akım (AC) enerjisi kullandığından, insanların güneş enerjisini anında ev enerjisine dönüştürmek için bir tekniğe ihtiyacı vardır.

Bir mikro invertör, DC elektriğini AC gücüne dönüştürmede inanılmaz derecede etkilidir. Bunun nedeni, her bir güneş panelinin arkasının doğrudan bir mikro invertöre bağlı olmasıdır. Diğer güneş panellerinden bağımsız olmaları nedeniyle, daha etkili bir şekilde güç üretirler.

Çeşitler

Güneş paneli mikro invertörleri, aşağıdakileri içeren kullanım amaçlarına göre kategorize edilebilir:

Mikro inverterler- Bu invertörler hem konut hem de iş uygulamaları için uygun bir seçimdir. Bunlar, her panele bir invertör yerleştirildiği için tıpkı güç optimizatörleri gibi modül düzeyinde elektronik cihazlardır. Mikro invertörler, gücü tam olarak panelde DC'den AC'ye dönüştürdükleri için dizi tipi bir invertör gerektirmez. Geleneksel invertörlerle karşılaştırıldığında, solar mikro invertörler bir dizi avantaj sağlar. En önemli fayda, panelleri elektriksel olarak birbirinden ayırmalarıdır, böylece tam bir modül arızası veya bir güneş modülü üzerindeki küçük seviyelerde gölge, döküntü veya kar çizgileri bile genel aralığın çıkışını önemli ölçüde azaltmaz.

Akü ile çalışan invertör - Akü tabanlı invertör pazarı gün geçtikçe genişliyor. Bunlar tek yönlüdür .Bu bir akü yardımı ile çalıştırılabilir. UL tasarımına ve derecelendirmesine bağlı olarak, bu invertörler şebekeye bağlı, şebeke etkileşimli ve şebeke dışı olarak sınıflandırılır.

Mikro İnverterlere Duyulan İhtiyaç

Diğer tüm güneş paneli kurulumlarında olduğu gibi, güneş panellerinden gelen gücü doğrudan bir evin elektrik kesici kutusuna göndermek için bir mekanizmaya ihtiyaç vardır. Bize göre bir mikro invertör, etkinlik ve verimlilik açısından eski dizi invertörlerden daha üstündür.

Tipik bir dizi invertör, güneş sisteminin yalnızca en az verimli paneli kadar elektrik üretmesine izin verme dezavantajına sahiptir. Bir panel çökerse diğerleri de çökecektir. Örneğin, çatıdaki sekiz güneş panelinden yedisi maksimum kapasitede çalışıyor olsun. Bu durumda, sekizinci panel yalnızca %25 verimlilikte üretim yapıyorsa, paneller tarafından üretilen enerjinin yalnızca %25'i alınır.

Öte yandan, her panelin altına, güneş paneli ile çatı arasındaki alana bir mikro invertör yerleştirilir. Sistem, her güneş panelinin üretebileceği tüm elektriği kullanabilecektir çünkü her güneş panelinin kendi mikro invertörü vardır.

Bir mikro invertör sisteminde tek bir arıza noktası olmadığından her panel maksimum çıkışını alır. Artan güvenlikten bahsetmeye bile gerek yok. Güneş panelleri için mikro invertörler yüksek voltajlı DC'yi çatıdan uzak tutarak onları diğer invertörlerden daha güvenli hale getirir.

Kolay Genişleme: Bir güneş sistemi, modülerliği nedeniyle tek bir panelden birbirinden bağımsız birkaç panele kolayca genişletilebilir.

Konut Yapıları İçin Uygun: Boyutu ve modüler tasarımı sayesinde konut yapıları için idealdir, çünkü her panel farklı bir gündüz gölge desenine sahip olabilir veya farklı şekilde konumlandırılabilir.

Basit Kurulum: Güneş panellerinin menşei konusunda belirli bir sınırlama olmadığından, mikro invertörlü solar şebeke sistemlerinin kurulumu herkes tarafından oldukça hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir.

Uzatılmış garanti: Mikro invertörler, aynı yüksek güç ve ısı yüklerine maruz kalmadıkları için genellikle merkezi invertörlerden çok daha uzun süre dayanırlar. Mikro invertörler için normal garanti süresi 20-25 yıldır ve bu süre merkezi invertörlerden 10-15 yıl daha uzundur.

Kullanım Ömrü Nedir?

Bir ev tipi solar inverterin verimli ömrü çeşitli faktörlerden etkilenir. İnverterler, güneş panellerinden daha hızlı yaşlanan bileşenler nedeniyle tipik olarak daha kısa bir ömre sahip olsa da, 25 ila 30 yıl veya daha uzun süre dayanabilirler.

Dizi invertörler için standart garantiler tipik olarak 5 ila 10 yıl arasında değişir ve bunların çoğunu 20 yıla kadar uzatma imkanı vardır.

Bakım

Bir solar mikro invertör için en iyi konum, daha uzun süre daha etkili bir şekilde çalışması isteniyorsa soğuk, kuru ve bol miktarda hareketli temiz havaya sahip olan bir yerdir. Bazı dış mekan invertör üreticileri diğerlerine göre daha fazla güneş ışığını tolere edecek şekilde üretilmiş olsa da, doğrudan güneş ışığı alan bölgelere kurulmasından kaçınılması da tavsiye edilir. Ayrıca, çoklu invertör kurulumlarında her bir invertör arasındaki boşluğun kontrol edilmesi, aralarındaki ısı transferini önlemek için çok önemlidir.

Ayrıca düzenli inverter bakım kontrolleri de tavsiye edilir. En iyi uygulamalara göre, inverterin dış kısmı (eğer erişilebiliyorsa) her üç ayda bir kontrol edilerek belirgin bir hasar belirtisi olmadığından ve tüm havalandırma delikleri ile soğutma kanatçıklarının kalıntılardan arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır.

Ayrıca, her beş yılda bir sertifikalı bir güneş enerjisi tesisatçısı aracılığıyla bir inceleme ayarlanması tavsiye edilir. Denetçi, inceleme sırasında inverterin içinde korozyon, hasar veya böcek olup olmadığına bakmalıdır.

Maliyet

Mikro invertörler başlangıçta watt pick başına daha pahalıya mal olabilir, ancak bu uzun vadede durum farklıdır. Dikkate alınması gereken pek çok başka husus vardır.

Mikro invertörlü güneş enerjisi kurulumlarının tamamlanması daha hızlı ve kolaydır, bu da genellikle kurulum maliyetlerini işçilik payını %15 oranında azaltır. Ayrıca, daha uzun ömürlülük ve dayanıklılık da dikkate alınmalıdır.

Sürekli giderler

Kullanım ömrü boyunca enerji üretimi (kWh)

Temelde her şey şu şekilde işler: Güneş enerjisi sisteminin ürettiği kilovat-saat (kWh) başına maliyeti elde etmek için giderleri enerji çıktısına bölün. Her durum farklıdır - bu iki sayıyı bulmak için dikkate alınması gereken çok sayıda değişken vardır.

SONUÇ

Dizi boyutları küçük olduğunda ve her panelden en yüksek performansı almak bir sorun olduğunda, mikro inverterler popüler hale gelmiştir. Konut sektörü, paneller için daha az yer olduğundan, bu da dizi boyutunu sınırladığından ve genellikle çevredeki ağaçlardan veya diğer nesnelerden kaynaklanan gölge sorunu olduğundan, mikro invertörlerle en başarılı olanı görmüştür.

Ayrıca mikro invertör üreticileri, teknolojilerinin dizi invertörlerden daha yüksek bir başlangıç maliyetine sahip olmasına rağmen, genel olarak daha az maliyetli olacağını iddia etmektedir. Güneş enerjisi sisteminin verimliliğini ve çıktısını artırmaları ve daha güvenilir olmaları halinde mikro invertörlerin zaman içinde daha iyi bir geri ödemeye sahip olacağı mantıklıdır. Bunu ne ölçüde yapacakları, dizi invertör sisteminin maliyeti, sistemin gölgelenmesi ve kirlenmesi ve elektrik tarifeleri dahil olmak üzere çeşitli unsurlara bağlıdır.

Bol güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #mikroinverter #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma

#mobilelektrikliaraçşarjistasyonu