Wallbox Nedir ve Nasıl Çalışır?

  •  21.11.2022
  •  

Wallbox Nedir ve Nasıl Çalışır?

Bu yazıda wallbox'ın ne olduğunu, nasıl çalıştığını, neler yapabileceğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklıyoruz.

Bir duvar kutusu tipik olarak, elektrikli arabalara güç sağlayan kompakt, hafif bir AC şarj istasyonudur.Elektrikli arabaların şarj edilmesini,birçok insan için daha erişilebilir, kullanışlı ve uygun maliyetli hale getirir.

Wallbox'lar çoğunlukla müstakil evler,apartmanlar veya işletmeler gibi özel veya yarı kamusal alanlarda kullanılır.

Bir duvar kutusu genellikle duvara asılır. Ancak örneğin bir stand üzerine de monte edilebilir.

Elektrikli arabanızı şarj kablosu ile wallbox'a bağladığınızda, araba ve wallbox birbiriyle iletişim kurmaya başlar. Sistem, bağlantının ne kadar akım sağlayabileceğini, şarj kablosunun ne kadarını kaldırabileceğini ve elektrikli arabanın gerçekte ne kadar şarj gücü emebileceğini kontrol ediyor.

Zincirdeki en zayıf halka, nihayetinde şarj gücünü, yani elektrikli otomobilin ne kadar akımla şarj edilebileceğini ve dolayısıyla ne kadar hızlı şarj edilebileceğini belirler.

Go-e Charger Gemini veya LED halkalı Gemini flex gibi bazı wallbox'lar, şarj işleminin durumunu veya hata mesajlarını bir LED ekranla görselleştirir.

go-e Şarj Cihazı, tip 2 soketin yanında siyah bir basmalı düğmeye sahiptir. Gerekirse şarj gücünü ayarlamak için bunu kullanabilirsiniz.

Bir Wallbox'a mı ihtiyacınız var?

Bu, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır.

Bununla birlikte, deneyimlerimize göre, çoğu elektrikli otomobil sahibi kolayca, ucuza ve rahat bir şekilde şarj etmek istiyor ve o zaman genellikle kendi wallbox'larına ve hepsinden önemlisi akıllı bir wallbox'a sahip olmanın alternatifi yok.

Bir wallbox, elektrikli arabanızı şirketin otoparkında, kamp alanında veya evinizde güneş enerjisi sisteminizle şarj etmenize olanak tanır, bu elbette özellikle elektrik fiyatlarının yüksek olduğu zamanlarda heyecan vericidir. Zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz.

Örneğin go-e'nin akıllı duvar kutusu ile go-e uygulamasında şarj süresini ayarlayabilirsiniz. Şarj işleminin 02:00'da başlayıp 06:30'da bitmesini istiyorsanız, uygulamada süreyi ayarlamanız yeterlid olacaktır. Bu şekilde özellikle sürdürülebilir bir şekilde şarj edersiniz ve bu da gece tarifeleri ile finansal olarak kendini amorte eder.

Elektrikli arabalarla yeni tanışanlar şu soruyu soruyor olabilir: "Ama elektrikli arabamı evdeki prize taksam olmaz mı?" Cevap evet, ancak normal prizden şarj ederken dikkat etmeniz gereken birkaç şey var.

İki pimli bir prizden şarj etmenin en büyük dezavantajı şarj süresidir. Elektrikli aracınızın şarj olması 24 saate kadar sürebilir. Wallbox çok daha hızlıdır. Bir wallbox ile arabanızı genellikle 2-6 saatte şarj edebilirsiniz (akü durumuna, maksimum şarj gücüne vb. bağlı olarak).

Bir Wallbox'ın Boyutu Nedir?

Duvar kutuları çok çeşitli boyutlarda gelir.

Örneğin, go-e Charger Gemini modeline bağlı olarak 1,63 ila 2,30 kilogram ağırlığındadır ve temelde bir ayakkabı kutusu kadar küçük ve kompakttır. Yani şarj istasyonlarımız nispeten az yer kaplıyor. Diğer bazı üreticilerin Wallbox'ları ise önemli ölçüde daha büyük ve daha ağır olabilir.

Mobil ve Sabit Wallbox

Mobil ve sabit wallbox'ları kolayca ayırt edebilirsiniz. Her iki duvar kutusu tipi de 11 kW'a veya 22 kW'a kadar şarj kapasitesiyle mevcuttur.

Mobile Wallbox: Kullanım ve Kurulum

Adından da anlaşılacağı gibi bir mobil wallbox taşınabilirdir. Bu, şarj istasyonunu yalnızca evde kullanmayacağınız, aynı zamanda seyahat ettiğinizde, kampa gittiğinizde veya arkadaşlarınızı ve ailenizi ziyaret ettiğinizde yanınıza alabileceğiniz anlamına gelir. Wallbox'ı duvar montaj plakasından çıkarın, arabaya yerleştirin ve yola çıkın. Hedefinize vardığınızda, wallbox'ı kırmızı bir CEE soketine veya orijinal bir go-e adaptörü kullanarak başka bir prize takın ve şarj işlemi başlayacaktır.

Sabit Wallbox: Kullanım ve Kurulum

Karşılaştırıldığında, sabit bir wallbox kalıcı olarak duvara monte edilir ve bu nedenle yalnızca sabit işletim için uygundur. Bir elektrikçi tarafından bina bağlantısına bağlanmalıdır.

Bir Wallbox'un Güvenlik Özellikleri

Bina tarafında veya duvar kutusunda B tipi bir RCD veya RCD koruma modülü şeklinde DC arıza koruması gereklidir.

Örneğin, go-e Şarj Cihazı zaten böyle bir RCD modülüne entegre edilmiştir. Elektrikli araba tarafından üretilen bir arıza akımı durumunda wallbox'ı kapatır. Bu nedenle bina tarafında, yerel yönetmelikler bundan sapmadığı sürece yalnızca A tipi bir RCD gereklidir.

Ek olarak, yukarı akışa bir devre kesici bağlanmalıdır. 16 veya 32 amper için karakteristik B veya C'ye sahip devre kesicilere izin verilir. Üç fazlı bağlantı için 3 veya 4 kutuplu, tek fazlı bağlantı için 2 kutuplu.

İşlevler: Bir Wallbox ne yapabilir?

Bir wallbox'ın neler yapabileceği, wallbox'un özelliklerine bağlıdır.

Basit bir duvar kutusu

Basit bir wallbox, şarj işlemi sırasında elektrikli otomobille iletişim kuruyor ve sağlanacak gücü otomobilin talep ettiği güce göre ayarlıyor. Ama bu kadar.

Akıllı bir duvar kutusu

Öte yandan, go-e Charger Gemini gibi akıllı duvar kutuları çok daha fazlasını yapabilir. Örneğin go-e uygulaması, wallbox'ı uzaktan kontrol etmenizi sağlar ve birçok akıllı işlevle birlikte gelir.

Örneğin, elektrikli arabanızda kaç kilovat saat şarj etmek istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Belirlediğiniz bu değere ulaşıldığında go-e Charger şarj işlemini durdurur. Bu, örneğin şarj ettikten sonra sık sık yokuş aşağı gidiyorsanız ve böylece aküyü şarj etmeye devam ediyorsanız mantıklıdır.

Mümkün olduğu kadar ucuza şarj etmek istiyorsanız, go-e uygulamasında bir elektrik fiyat limiti tanımlayabilirsiniz. go-e Şarj Cihazı, go-e'de saklanan tüm esnek elektrik tarifeleri için önümüzdeki saatlerin fiyatlarını önceden bilir. Bu nedenle, Altında Şarj Cihazının şarj etmeye başlaması gereken fiyat sınırını belirleyebilirsiniz. Fiyat daha yüksekse, ücretlendirme gerçekleşmeyecektir. Planlanmış şarj modunda, fiyat limitini şarj edilecek minimum enerji miktarıyla birleştirirsiniz.

Wallbox Nedir ve Nasıl Çalışır?  YouTube Video Linki  Türkçe ALTYAZILI

https://www.youtube.com/watch?v=y4rwPzomEak

Bol güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

 

Alıntı : https://go-e.com/en/magazine/what-is-a-wallbox-and-how-does-it-work    

https://www.eversarj.com/blog-26-wallbox-nedir-ve-nasil-calisir     

https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrikli_otomobil

https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrikli_ara%C3%A7

https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrikli_ara%C3%A7_%C5%9Farj_istasyonu

https://tr.wikipedia.org/wiki/EV1

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma