Güneş Paneli Nedir ?

  •  8.12.2020
  •  

Güneş Paneli

Güneş paneli, fotovoltaik sistemin bir bileşenidir. Bir panel şeklinde düzenlenmiş bir grup fotovoltaik hücreden yapılır. Dikdörtgen şekillerden oluşur ve elektrik üretmek için birleşik bir şekilde kurulur. Bazen fotovoltaik olarak da adlandırılan güneş panelleri,  güneş ışığını alarak enerji toplar ve kurulduğu yere güç sağlamak için kullanılabilecek elektrik enerjisine dönüştürür. Güneş paneli üzerine gelen güneş ışığını emmeye yarayan solar hücrelerden oluşur.

Güneş Panellerinin Verimliliği

Bir güneş panelinin ne kadar verimli olduğunu belirleyen birden fazla faktör vardır. Fakat temel olarak, güneş panellerinin verimliliği, gelen güneş ışığının ne kadarını elektrik enerjisine dönüştürebildiğine göre belirlenir. Güneş panelleri, yerleştirme, panelin baktığı yön, hava koşulları vb. faktörlere bağlı olarak genellikle güneş enerjisinin %15 ila %22'sini kullanılabilir enerjiye dönüştürebilir. Güneş paneli verimliliğini belirlemek için, paneller Standart Test Koşullarında (STC) test edilir. STC, 25°C'lik bir sıcaklık ve 1.000 W/m2'lik bir ışınım belirtir. Bu test güneş ışığının, 37 ° eğimli, güneşe bakan bir yüzeye çarptığı güneşli bir güne eşdeğerdir. Bu test koşulları altında, 1m² yüzey alanı olan ve %15 verimliliğe sahip bir güneş paneli 150 Watt üretir.

Panelin verimliliği yaklaşık 20 yıl içerisinde %10 azalır. Örneğin verimliliği %15 olan bir panelin yaklaşık 20 yıl içerisinde verimliliği %13 dolaylarına gelebilir. Verimliliğin azalmasında ki iki önemli etken ise panellerin sık temizlenmemesi ve ekstrem hava şartlarıdır.

Hava Koşullarının Üretime Etkisi

Güneş panelleri sadece güneş ışığından elektrik üretmez. Panelin elektrik üretmesi için gün ışığı yeterli olacaktır. Yapılan araştırmalara göre verimliliği %18 olan polikristal panellerden oluşan toplam 1 kw güçteki güneş enerji sistemi, hava bulutlu iken açık havaya göre yarı yarıya daha az, yağmurlu havalarda ise 1/5 daha az elektrik üretir. Tüm bunlar göz önüne alınarak, sistemi tasarlarken, kullanılacak olan bölgedeki üst üste süren yağışlı günlere dikkat edilmelidir.

Güneş Paneli Çeşitleri

Polikristal Güneş Panelleri  

Çok kristalli güneş panellerinden yapılan ve aynı zamanda çoklu kristal hücreler olarak da adlandırılan güneş paneli türüdür. Monokristal hücrelerden daha az verimlidir.  Bu, üretimin doğasından kaynaklanmaktadır. Maliyeti monokristal panellere göre daha azdır. Polikristal bir güneş panelinin verimliliği %15-22'dir. Polikristal bir güneş panelini kare kesim ve mavi benekli renkten tanıyabilirsiniz.Kuralacak solar sistemde,  alan sıkıntısı bulunmuyorsa rahatlıkla kullanılabilir.

Monokristal Güneş Panelleri

Tek kristalli hücreler olarak da adlandırılan monokristal güneş panelleri, en saf silikondan üretilir. Monokristal güneş panelleri, polikristal panel ile karşılaştırıldığında standart test koşullarında en yüksek verimliliği sağladığı bilinmektedir. Monokristal güneş paneli verimliliği %22-27'dir. Eşit boyuttaki polikristal hücrelere göre daha az yer kaplar. Polikristal panellerden daha uzun ömürlüdür ve maliyetleri daha yüksektir. Ürün seçimi yapılırken teknik özelliklerine dikkat edilmelidir. Çünkü yüksek kalitedeki polikristal hücreler düşük kalitedeki monokristal hücrelere göre daha yüksek performansa sahiptir.

Daha çok küçük alanda (Tekne, karavan gibi) büyük enerji sağlamak için kullanılan monokristal paneller, pürüzsüz yapıya sahip ve siyah renklidirler.

İnce Film (Flexi-Esnek) Güneş Panelleri

Kristal bazlı güneş panellerinden çok daha ucuzdur. Homojen görünümleri vardır bu da estetik açıdan daha hoş bir görünüm sağlar. Hafif olması, bina yüzeylerine uygulanabilir olması, bölgesel gölgelenmeden en az etkilenmesi ve yüksek sıcaklıkta veriminin azalmaması pozitif özellikleridir Uygun fiyat performansı vardır, ancak çok fazla alana ihtiyaç duyar. Mono kristal ve poli kristal güneş panellerine oranla daha düşük verime sahiptir . Son gelinen teknolojiyle verimliliği %18’e kadar çıkmıştır . Ayrıca daha hızlı deforme olma, bozulma eğilimi vardır. Uzun ömürlü değildir bu nedenle garanti süreleri de azdır..

Güneş Paneli Terimleri

Maksimum Güç (Pm / Wp) Standart test koşulları altında, panelin ürettiği maksimum güç değeridir.

Maksimum Güç Gerilimi (Vmp): Panelin standart test koşulları altında ürettiği maksimum gerilim değeridir.

Maksimum Güç Akımı (Imp): Panelin standart test koşulları altında ürettiği maksimum akım değeridir.Standart test koşulları, 25°C hücre sıcaklığında, 1000 W/m2 ışınım altında yapılır. Normalde bu değerler 45°C hücre sıcaklığında ve ortalama 800 W/m2 ışınım altında olacaktır. Testler, fabrika ortamında laminasyon öncesi ve sonrası yapıldığı için karşılaştırma amaçlı uluslararası standart değerler oluşturulmuştur.

Nominal hücre çalışma sıcaklığı: Panelin normal koşullar altında, yani 20°C sıcaklık, 800 W/m2 ışınım, 1 m/s rüzgar altında güneş radyasyonu altında ısınarak geleceği sıcaklık değeridir.

Açık Devre Gerilimi (Voc)Güneş panelinin, hiç bir elektriksel yük yokken, yani akım üretmiyorken sahip olduğu gerilim değeridir.

Kısa Devre Akımı (Isc)Güneş panelinin kısa devre halinde, yani artı ve eksi uçlarını birbirine arada bir yük olmadan bağladığınız durumda ürettiği akım değeridir.

Maksimum izin verilen sistem gerilimi: Paneller seriler halinde bağlanırken oluşturulabilecek en yüksek gerilim değeridir. Bu değerin üstüne çıkıldığında sistem tehlikeli hale gelir. Panel bağlantı kutuları ve kabloları bu gerilimin üstüne çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.

Bol güneşli günler dileriz.

Enerjim Güneş

#enerjimgüneş #enerjimgunes  #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu  #enerji #energy #evcharger  #evchargermobile #mikroinverter  #inverter  #EV  #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör  #sokakarmatürü   #sokaklambası #floodlight  #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting  #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma