İki veya Daha Fazla Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?
- 9.10.2022
İki veya Daha Fazla Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?
İki elektrikli arabanız veya elektrikli araç sahibi misafiriniz olabilir. Bu durumda iki aracı şarj edebilmenizin en iyi yolu nedir?
Bu durumda birbirinden basit iki seçeneğiniz mevcuttur.
Birincisi sadece sırayla arabaları şarj etmektir. Önce birinci EV ‘yi takın, şarjının bitmesini bekleyin, sonrasında kabloları değiştirip ve ikinci EV'yi şarj edin. Bir elektrikli aracınız varsa ve yalnızca ara sıra misafiriniz varsa, bu muhtemelen en iyi seçenektir.
İkinci seçenek, evinize ikinci şarj cihazını takın ve artık aynı anda iki elektrikli arabayı evde tam olarak şarj edin.
Kurulduktan sonra, aynı anda iki elektrikli arabayı evde şarj etme lüksüne sahipsiniz. İyi şarj cihazları, kimin ne zaman veya ne kadar süreyle şarj olacağına öncelik vermenizi sağlayarak bu deneyimi sorunsuz hale getirir. Tüm go-e Şarj Cihazları, uygulama aracılığıyla size bu kontrolü verir.
Hepsinden iyisi, kabloları değiştirmeyi asla hatırlamanıza gerek kalmaz!
Öyleyse duvara ikinci bir şarj istasyonu ilave edebilir misiniz? Burada dikkat etmeniz gereken sigortayı attırmaktan kaçınmanızdır. Bütün evlerde , aynı anda kullanılacak elektrik akımının bir sınırı vardır. Çok fazla güç çekerek , limiti aşarsanız ana sigortanın atmasına sebep olursunuz.
Örneğin, 11 kW'lık bir şarj cihazı şebekenize bağlanırken, elektrikçi öncelikle ana sigortada yeterli kapasite bulunduğundan emin olmalıdır. İkinci şarj cihazı eklendiğinde de aynı işlem yapılmalıdır. Aynı anda çalışan tüm cihazlar ideal olarak ana sigortanın kapasitesini aşmamalıdır.
Ek bir güvenlik önlemi olarak, elektrikçi her duvar kutusu için sigorta panosuna özel bir sigorta (A tipi RCD) kurar (16 amperlik bir sigorta olabilen 11 kW'lık bir şarj cihazı için).
Ana sigortanızın küçük olması durumunda kapasitesini artırabilirsiniz. Bu, bir elektrikçinin sigortayı ve potansiyel olarak tüketici ünitesini ve sayacı yükseltmesi anlamına gelir. Bu durum oldukça pahalı bir hale gelebilir.
Bütün bunları yapmak istemiyorsanız yük dengeleme özelliğine sahip araç şarj cihazları seçmeniz doğru olacaktır. Akıllı yük yönetimi sistemi ile araçları güvenli bir şekilde şarj edebilirsiniz. Bu temelde şarj istasyonunuza ana sigortanızı attrımadan, ne kadar güç çekebileceğini söylemek anlamına gelir. Sigortanız sınırlayıcı bir faktör olmasa bile, yük yönetimi, ihtiyacınız olduğunda şarj cihazınızın güç tüketimini kontrol etmenize yardımcı olur. Şarj istasyonlarındaki yük yönetimine daha çok yük dengeleme denir. Birden fazla şarj cihazına mevcut güç paylaştırılmaktadır.
Yük dengeleme özelliğine sahip şarj cihazları birbirleriyle konuşabilmektedir.Ne kadar gücün mevcut olduğunu ve arabalarının ne kadar güce ihtiyaç duyduğunu ve hatta önce kimin servis göreceğini tartışırlar. Daha da önemlisi, izin verilen gücü aşmadıklarından emin olurlar. İster 11 kW, ister 22 kW ev tipi şarj cihazlarınız olsun, yük dengeleme devam ettiği sürece ana sigortayı atmaktan endişelenmenize gerek yok! Yük dengeleme türüne bağlı olarak, şarj cihazlarınız güneş paneli kurulumu gibi diğer akıllı ev sistemleriyle bile konuşabilir.
Yük Dengeleme Neye benziyor?
Diyelim ki garajınızda iki adet 11 kW şarj cihazınız var. Ancak evinizdeki ana sigorta, tam güçte çalışan yalnızca bir şarj cihazını (artı ev aletlerini) alabilir.Yük dengeleme sayesinde, her şarj cihazı artık EV'lerin gücünün yalnızca yarısını sağlar. Her biri 5.5 kW veya 6 kW ve 5 kW ; veya 4 kW ve 7 kW. Ayrıca iki Tesla'nız veya bir Tesla ve bir Zoe'niz olması da sonucu değiştirmeyecektir.
İkiden fazla şarj cihazı kullanımı veya otopark sahibi için de durum aynıdır. Aslında, yük dengelemenin daha da kritik hale geldiği yer burasıdır.
Bir otopark sahibi olarak, endişelenecek ev aletleriniz olmayabilir, ancak arabalarına ihtiyaç duyan birçok müşteriniz olabilir. Büyük bir sigorta takmış olabilirsiniz, ancak elektrik dağıtım firması tarafından size tanınan kullanım limiti vardır. Yük dengeleme, yalnızca sigorta attırılmasını önüne geçmez , aynı zamanda kullanıcılarınızın , elektrik dağıtım firması tarafından belirlenen limitin aşmamasını sağlar. Bu sayede aylık elektrik faturanızda kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız!
Benzer şekilde, yük dengeleme, elektriğin özellikle pahalı olduğu zamanlarda kullanıcılarınıza sınırlar koymanıza olanak tanır.
Özet
İki şarj cihazı alacaksanız gerçekten ne yapmanız gerekiyor?
Öncelikle, ana sigortanızda ne kadar kapasite olduğunu elektrikçinize danışın.
Bu, ikinci şarj cihazınızın gücüne karar vermenize yardımcı olur, 22kW veya 11kW. Aynı anda iki aracı şarj ederken, büyük olasılıkla mevcut gücü paylaşacağınızı unutmayın.
İkinci olarak, yük dengeleme özelliğine sahip ve mevcut şarj cihazınızla iletişim kurabildiğinden emin olun. Şarj cihazını kurmak için kalifiye bir elektrikçi edinin.Elektrikçi, uygun bir sigorta ve minyatür devre kesicilerin takıldığından emin olacaktır.
Şimdi iki arabayı da takın ve arkanıza yaslanın. Gerisini yük dengeleme halleder!
Çok güneşli günler dileriz.
Enerjim Güneş
https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrikli_otomobil
https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrikli_ara%C3%A7
https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrikli_ara%C3%A7_%C5%9Farj_istasyonu
https://tr.wikipedia.org/wiki/EV1
Alıntı : https://go-e.com/en/magazine/ev-charging-losses
https://www.eversarj.com/blog-23-elektrikli-arabalarda-sarj-kayiplari-enerji-nereye-gidiyor
#enerjimgüneş #enerjimgunes #yenilenebilirenerji #renewableenergy #ölçümsensörleri #rika #rikasensor #meteorolojiksensörler #havaistasyonu #enerji #energy #evcharger #evchargermobile #mikroinverter #inverter #EV #ElektrikliOtomobil #ElektrikliAraç #Şarjistasyonu #ElektrikliAraçŞarjİstasyonu #evtaşınabilirşarjcihazı #khons #beny #go-eCharger #ledprojektör #sokakarmatürü #sokaklambası #floodlight #ledlighting #outdoorledfloodlighting #outdoorlighting #dışmekanaydınlatma #LED #optikaydınlatma